How Well Do You Know…Classic Quotes

 

Today is Drop Everything And Read (DEAR) Day, so I thought we could have some fun with a little quiz. See if you can identify the author and source of these quotes! (Answers below.) All of the quotes come from great classic books (some a bit more recent than others) which, hopefully, young readers will still take the time to dive into. It was a tough list to compile. So many choices!

  1. It is only with the heart that one can see rightly; what is essential is invisible to the eye.
  2. Indeed, the safest road to Hell is the gradual one – the gentle slope, soft underfoot, without sudden turnings, without milestones, without sign posts.
  3. When Mary Lennox was sent to Misselthwaite Manor to live with her uncle everybody said she was the most disagreeable –looking child ever seen.
  4. “I am going to take you somewhere. It’s time you began to see the world. You are eleven years old and it’s time you saw something…”
  5. Here is Edward Bear, coming downstairs now, bump, bump, bump, on the back of his head, behind Christopher Robin.
  6. In fairy tales, witches always wear silly black hats and black cloaks, and they ride on broomsticks. But this is not a fairy tale. This is about REAL WITCHES.
  7. “I am not a pest.”
  8. “It is our choices, Harry, that show what we truly are, far more than our abilities.”
  9. It was Buck, a live hurricane of fury, hurling himself upon them in a frenzy to destroy.
  10. “I hadn’t gone ten miles down the river that day when I knew I had left the real witch behind.”
  11. Willie spelled it out slowly, carefully. “it says – There – is – enough – for – all
  12. “Where’s Papa going with that ax?”

 

Answers:

  1. Antoine de Saint-Exupéry, The Little Prince
  2. C. S. Lewis, The Screwtape Letters
  3. Frances Hodgson Burnett, The Secret Garden
  4. Louise Fitzhugh, Harriet the Spy (quoting Old Golly)
  5. A. A. Milne, Winnie-the-Pooh
  6. Roald Dahl, The Witches
  7. Beverly Cleary, Ramona the Pest
  8. J.K. Rowling, Harry Potter and the Chamber of Secrets (quoting Albus Dumbledore)
  9. Jack London, The Call of the Wild
  10. Elizabeth George Speare, The Witch of Blackbird Pond (quoting Nat)
  11. Robert Lawson, Rabbit Hill
  12. E. B. White, Charlotte’s Web (quoting Fern)

How Well Do You Know…Extreme Wildfires?

To celebrate Fire Prevention Week, we’ll be sharing a few activities associated with National Geographic’s Extreme Wildfire by Mark Thiessen. This quiz draws from information in Thiessen’s book. Check back tomorrow for a review of Extreme Wildfire! 

extreme-wildfire

 

How Well Do You Know…Extreme Wildfires?

  1. True or False – Most wildfires are started by lightning.

 

  1. What is a wildfire’s ally but the firefighter’s worst enemy?

 

  1. True or False – Wildfires are important to many ecosystems.

 

  1. List at least three ways to reduce your fire risk.

 

  1. What is the most effective resource for putting out wildfires?

 

  1. What type of tree burns faster – oak or pine?

 

  1. The US has about 400 smoke jumpers while Russia has about 4,000. Why do you think there is such a difference in number?

 

  1. What is the safest way to escape from the second story of a building?

 

  1. True or False – Climate change affects wildfires.

 

  1. True or False – Wildfires typically spread in an outward V pattern.

 

For more information about Fire Prevention Week: http://www.nfpa.org/public-education/campaigns/fire-prevention-week 

For more activities to teach Fire Prevention Week in the classroom, check out our Pinterest board: “For Teachers: Fire Prevention Week

Barbara

 

Answers:

  1. False – Nine out of ten wildfires are started by people.
  2. Wind is the worst enemy of firefighters.
  3. True
  4. Page 95 gives several suggestions for lowering your fire risk.
  5. Firefighters on the ground.
  6. Pine. It contains more resin which is highly flammable.
  7. Russia has 2 billion acres of evergreen forest.
  8. The safest way to escape is by using a escape ladder.
  9. True
  10. True

How Well Do You Know…Banned Book Week?

Hi everyone,

Happy Banned Book Week! Banned Book Week runs from September 25 to October 1, 2016 and is an opportunity to celebrate our freedom to read while raising awareness about the ongoing problem of censorship.

All information for today’s How Well Do You Know…quiz has been drawn from http://www.bannedbooksweek.org/ and http://www.ala.org/bbooks/banned. We strongly encourage you to check out these resources for additional information, more detailed explanations, events, and support for anyone facing censorship concerns.

 

How Well Do You Know…Banned Book Week?

 

1. What year was Banned Book Week started?

a. 1982

b. 1874

c. 2000

d. 1995

2. The most challenged book of 2015 was…

a. Harry Potter by J.K. Rowling

b. Twilight by Stephenie Meyer

c. I Am Jazz by Jessica Herthel and Jazz Jennings

d. Looking for Alaska by John Green

3. There is a difference between “banned” and “challenged” books.

a. True

b. False

4. Where do most challenges start?

a. School Libraries

b. Classrooms

c. Academic Libraries

d. Public Libraries

5. Which of the following children’s books is among the most frequently challenged?

a. Where’s Waldo? by Martin Hanford

b. The Giver by Lois Lowry

c. In the Night Kitchen by Maurice Sendak

d. All of the above

6. Why was Dav Pilkey’s Captain Underpants series challenged?

a. Offensive language

b. Unsuited for age group

c. Violence

d. All of the above

7. According to the American Library Association, how many books were challenged between 2000 and 2009 for being “unsuited to age group?”

a. 100

b. 479

c. 989

d. 1476

8. Between 2001 and 2014, how many times was And Tango Makes Three the #1 most challenged book of the year?

a. 3

b. 4

c. 1

d. 7

9. On the list of the 100 most frequently challenged books from 1990 to 1999, what book is #1?

a. Go Ask Alice by Anonymous

b. James and the Giant Peach by Roald Dahl

c. Scary Stories series by Alvin Schwartz

d. Jump Ship to Freedom by James Lincoln Collier and Christopher Collier

10. On the list of the 100 most frequently challenged books from 2000 to 2009, what book is #1?

a. Killing Mr. Griffen by Lois Duncan

b. Daughters of Eve by Lois Duncan

c. America: A Novel by E.R. Frank

d. Harry Potter series by J.K. Rowling

Scroll down to check your answers! How many did you get correct? Let us know in the comments below.

 

Head over to our Pinterest to check out ways you can celebrate Banned Book Week! We’ll also be sharing some of our favorite banned and challenged books throughout the week on Instagram!

What’s your favorite banned or challenged children’s book?

Julia

 

ANSWERS: 1. a; 2. d; 3. a*; 4. b; 4. d; 6. d; 7. c; 8. b; 9. c; 10. d

*According to the ALA website, “A challenge is an attempt to remove or restrict materials, based upon the objections of a person or group.  A banning is the removal of those materials.”

How Well Do You Know…Nature Edition

NG activity bookThe following questions are gathered from National Geographic’s Junior Ranger Activity Book. Check back on Thursday for a review of this and other titles from National Geographic.

 

True or False:

  1. Bears do not go to the bathroom for months when they are hibernating.

 

  1. Bald eagles can swim.

 

  1. Horseshoe crabs are related to spiders.

 

  1. Crocodiles can’t chew.

 

  1. The western diamondback rattlesnake can vibrate its rattle about 60 times a minute.

 

  1. A redwood tree can produce up to 100,000 seeds in a year.

 

  1. The Everglades never experience a dry season.

 

  1. Chipmunks see in slow motion.

 

  1. Female barn swallows are attracted to males that have the longest and most symmetrical tails.

 

  1. A bat can eat 3,000 insects in one night.

 

Answers:

5 and 7 are false.

The western diamondback rattlesnake can vibrate its rattle about 60 times in a second.

The Everglades do experience a dry season from December to April.

 

Barbara

How Well Do You Know…Beverly Cleary?

How Well Do You Know…

Beverly Cleary?

 

1. Which book was Cleary’s first published book?

a. Ramona the Pest

b. Beezus and Ramona

c. Henry Huggins

d. Fifteen

 

2. Who is the baddest witch in the world?

a. Ramona

b. Susan

c. Beezus

d. Ellen Tebbits

 

3. What is the name of Henry Huggins’ dog?

a. Socks

b. Ribsy

c. Strider

d. Ralph

 

4. What was Ralph interested in?

a. Cheese

b. Fast cars and motorcycles

c. Watching television

d. Visiting with his relatives

 

5. What was Beezus’ real name?

a. Roberta

b. Ellen

c. Beatrice

d. Amy

 

6. How many of Cleary’s books were made into movies?

a. 0

b. 1

c. 2

d. 3

 

7. What did Cleary do for a living (not counting being a writer)?

a. Teacher

b. Librarian

c. Doctor

d. Secretary

 

8. Which book won the Newbery Medal?

a. Ramona’s World

b. The Mouse and the Motorcycle

c. Dear Mr. Henshaw

d. Sister of the Bride

 

9. In Ramona Forever, Uncle Hobart arrives from what country?

a. Spain

b. Sweden

c. Saudi Arabia

d. Mexico

 

10. What is the name of the street on which Ramona and her family live?

a. Klickitat Street

b. Keach Avenue

c. Main Street

d. Central Street

 

Answer Key: 1. c, 2. a, 3. b, 4. b, 5. c, 6. c, 7. b, 8. c, 9. c, 10. a

 

How well did you know Beverly Cleary? Let us know in the comments below!

 

Barbara